Oświadczam, iż zdjęcia zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody. czarodziejkasmakow@gazeta.pl
Świat magii, tych już poznanych i tych jeszcze nieodkrytych smaków, moc wrażeń i pasja, która mam nadzieję będzie trwała wiecznie...
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

Dziś prezentuję moją wersję ryby po grecku. Jest to smak i wariacja, które osiągnęłam gdzieś tam, po kilku próbach kucharzenia tego dania, i które w tej wersji zostaną u mnie już chyba na zawsze, bo najlepiej mi smakują.

Zapraszam serdecznie :)

 

Składniki:

 

- 1 kg filetów rybnych (takie, jakie lubimy)

- 2 cebule

- 1 średni por

- 1 mały seler

- 2 średnie marchewki

- 1 średnia pietruszka

- kilka ząbków czosnku

- puszka pomidorów Pelati

- sól, pieprz, czosnek suszony

- ziele angielskie, liść laurowy

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- odrobina oleju (najlepiej o neutralnym smaku)

 

Przygotowanie zaczynam od obrania, umycia jarzyn i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora natomiast kroję w niezbyt grube paseczki nożem. Marchew, seler i pietruszkę paruję w parowarze do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 3 ząbków czosnku. Filety rybne skrapiam sokiem z cytryny, opruszam solą i pieprzem i także paruję w parowarze. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pora, duszę. Kiedy warzywa zmiękną wlewam pomidory z puszki i wciskam 2 ząbki czosnku. Duszę wszystko znów, aż pomidory się rozpadną. Z uparowanych warzyw wyciągam ziele angielskie i liście laurowe. Gotową rybę układam na półmisku. Uduszonego w pomidorach pora i cebulę łączę z jarzynami, dodaję koncentrat i doprawiam do smaku. Tak powstałą warzywną "masę" nakładam na filety i gotowe.

 

 

Pozdrawiam.

 

 

czwartek, 31 stycznia 2013, czarodziejkasmakow

Polecane wpisy

  • ostatni

    Po długiej mojej nieobecności wpadam tu, aby napisać, iż dalszą moją działalność blogowo-kulinarną prowadzić będęza pośrednictwemserwisu blogger pod adresem: cz

  • Kluski z mięsem

    Dzisiaj będzie obiadowo. Już dawno nosiłam się z zamiarem ich przygotowania i dziś właśniepostanowiłam swoje myśli wcielić w czyn. Składniki na farsz: - 30 da

  • Moja pizza.

    Myślę, że wkażdym domu znajduje się przepis na pizzę. Każdy robi inaczej, według innego sposobu i według własnego uznania. Ja posiadam kilka przepisów na ten wł

  • Ryba po grecku bez ryby

      Zima nie jest fajna. Dni krótkie, słońca mało, a co najgorsze nie ma świeżych i tanich roślinek w warzywniakach. Kupowanie niektórych warzyw o tej porze

  • BOCZNIAKI W GALARECIE

      Boczniaki... wspaniałe grzyby, które używałam już pod nie jedną postacią. Używałam je już tyle razy, a dalej mnie zaskakują i przychodzą mi do głowy

Komentarze
agattekh
2013/01/31 18:11:08
Czosnku nigdy nie dawałam do ryby po grecku, natomiast daję cynamon :-) daje niepowtarzalny aromat pycha :-)
-
Gość: magdzia44448, *.toya.net.pl
2013/01/31 19:28:18
Bardzo lubię rybę po grecku, choć ogólnie za rybą nie przepadam. :)
-
judik1119
2013/02/06 19:03:27
Wygląda pysznie:-)