Oświadczam, iż zdjęcia zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody. czarodziejkasmakow@gazeta.pl
Świat magii, tych już poznanych i tych jeszcze nieodkrytych smaków, moc wrażeń i pasja, która mam nadzieję będzie trwała wiecznie...
Blog > Komentarze do wpisu

Ambasador - najprostrze ciasto, które zawsze się udaje.

Przepis nieskomplikowany, ciasto udaje się zawsze.

Co będę pisać, spróbujcie sami :)

 

Składniki:

 

- 1 kostka margaryny

- 1/2 szkl. mleka

- 2 szklanki cukru kryształu (ja zawsze daję trochę mniej)

- 3 łyżki kakao

- 2 szkl. mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 jajka

 

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku, i chwilkę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nic się nam nie przypaliło. Odlewamy 3/4 szkl. powstałej masy, a resztę studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek i żółtka. Wszystko starannie mieszamy. Ja mieszam zawsze drewnianą łyżką. Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie łączymy z czekoladową masą.

Piekarnik nagrzewam do 170 stopnii, termoobieg i wstawiam ciasto na ok 50 minut.

Zaraz po upieczeniu wyjmuję ciacho, i wykłaczką nakłuwam wierzch Ambasadora w wielu miejscach, polewam polewą, którą wcześniej odłożyłam - w te dziurki spłynie polewa.

 

 

 

Smacznie polecam!

poniedziałek, 10 września 2012, czarodziejkasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2012/09/13 17:17:19
U mnie to ciasto nazywa się murzynek, ale jest na prawdę pyszne i zawsze się udaje :-)
-
judik1119
2012/09/16 11:43:39
Wygląda pysznie! Uwielbiam takie mega czekoladowe ciacha!:)
-
agattekh
2012/12/05 09:15:31
Znam to ciasto z przepisów mamy, ale sama go jeszcze nie robiłam, jest pyszne :-)
-
agattekh
2012/12/05 09:16:20
Bardzo podobnie wygląda murzynek :-) zawsze sie udaje :-)
-
Gość: will, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/13 15:07:05
Od czego to zależy, że masa raz wychodzi fajna, jednolita, a raz oddzielają się warstwy i tłuszcz wypływa na wierzch? :/
-
Gość: czarodziejkasmakow, *.static.rdi.pl
2014/03/21 21:53:04
to znaczy, że jest za dużo tłuszczu, można sobie z tym poradzić dodając cukru :)